Ben jij zelf je grootste obstakel?

Gepubliceerd op: 25-01-2018

Ik heb een diepgewortelde angst om afgewezen te worden. Het gevoel dat als je je kop boven het maaiveld uitsteekt, dat mensen er iets van vinden. En dan vooral natuurlijk iets stoms, of mij stom vinden. Want als zij het leuk vinden, dan vind ik het natuurlijk ook leuk. Of bang zijn dat ik niet gekozen word, dat ik de baan of klus niet krijg. Dat ik afgewezen word. “Neem het vooral niet persoonlijk”, zeggen we tegen elkaar. Nee, dat is goed. Maar als je dan een paar keer bent afgewezen, voelt het

Ik merk dat ik hier niet alleen in sta. Ik merk ook bij anderen angst om afgewezen te worden. Vaak benoemen we het niet zo. Maar verbloemen we het een beetje. Bewust of onbewust. “Waarom solliciteer je niet op deze functie”, vraag ik dan. Nou, ik weet het nog niet, ik zit toch goed, ik voel me er niet prettig bij, ik weet niet of ik het wel leuk genoeg vind of ik heb deze week echt geen tijd.….

Als je blijft doen wat je deed, dan blijf je krijgen wat je kreeg

De angst voor afwijzing is een menselijke angst. We zijn schijnbaar zo geprogrammeerd om ergens bij te willen horen. Het stamt uit een ver verleden waarin we letterlijk op elkaar aangewezen waren om te overleven. Afwijzing betekende dat je er alleen voor stond en dat betekende in de oertijd vaak het einde. Dus een angst die je hielp om je in leven te houden. Maar in deze tijd, waarin we elkaar niet meer zo letterlijk nodig hebben om te overleven, zit het soms toch in de weg.

Als je niet gaat bewegen en vooral blijft waar je bent,  dan is er ook geen riscio op afwijzing en dat voelt misschien fijn, maar er gaat natuurlijk ook niets gebeuren. En uiteindelijk is voor mij bewegen en verder komen met mijn leven belangrijker dan een afwijzing. Dat maakt dat ik toch de hele tijd dingen doe en probeer. Ik realiseer me dan dat ik vaak degene ben die mezelf in de weg zit. En niet zozeer die ander. 

Trek een dikke jas aan

 ‘Trek een dikke jas’ aan, zeg ik vaak tegen mensen (en tegen mezelf) wanneer je nieuwe dingen gaat proberen. Nieuwe paden inslaan kan leiden tot afwijzing. Een coachee van mij heeft pas meerdere keren gesolliciteerd. Hij was enigszins ‘ verbolgen’ over het feit dat hij vaak zo onaardig te woord wordt gestaan bijvoorbeeld bij het nabellen na een verstreken deadline. De bedrijven zeggen dat ze klantgericht zijn en zoeken ook nog eens klantgerichte medewerkers, maar in een sollicitatieprocedure passen ze het klantgerichtheidsprincipe zelf niet altijd toe.  

Afwijzing is slechts een hobbel in de weg

Maar de vraag is, wat kun je beïnvloeden? En waar besteed je je energie aan? Schrijf een recentie op www.glassdoor.com en ga door.  Op zoek naar nieuw werk betekent dat je (vaak) afgewezen zult worden. En je zal merken dat veel bedrijven hun sollicitatieprocedures niet in orde hebben. Het is een kwestie van doorgaan. Blijf denken aan je einddoel en zoals ik laatst zo mooi ergens las:  afwijzing is slechts een hobbel in de weg.

Onderzoek je angst

Als je merkt dat je niet in beweging komt dan is het soms goed erbij stil te staan waar je bang voor bent. Het (h)erkennen van angst zorgt niet automatisch voor een oplossing, maar het geeft wel inzicht. De oplossing zit vooral in het creëren van andere ervaringen en niet zozeer andere gedachten. Ervaringen die het tegendeel bewijzen. Bijvoorbeeld iemand benaderen, afgewezen worden en merken dat je niet doodgaat. En het nog een keer en misschien wel nóg een keer proberen om te zien dat het dan wel lukt.

#Ididnotdie

Wat gaat je helpen? Uiteindelijk is dat toch dingen proberen en gewoon doen. Kleine stapjes zetten en doorgaan. De keuze is aan jou om het uit de weg te blijven gaan of ervoor te kiezen. Dat kan ik niet voor je doen. Ik maak mijn eigen keuzes. Net zoals deze blog posten. Doodeng; bang voor afwijzing is er altijd. Toch maar snel -zonder na te denken op de send knop drukken – zo weg is ie!

Is angst voor afwijzing ook voor jou een reden waarom je moeilijk uit je comfertzone stapt of die je belemmert om nieuw werk te zoeken? Of heb je juist een gouden tip die je met anderen wilt delen? Laat het me weten.

Vind je het spannend om in beweging te komen en zou je hulp kunnen gebruiken? Schrijf je in voor een proefsessie. In een skypegesprek geef ik je minimaal 2 tips die je op weg helpen naar meer regie op je toekomst van werk. Schrijf je in via www.syssla.nl